AOC: NÅR AVSTAND, KVALITET OG BÅNDBREDDE ER AVGJØRENDE

AV-industrien tilstreber alltid bedre ytelse, og det betyr blant annet å presse grensene for tradisjonell kobberkabling. På lange avstander kan kobberkabler rett og slett ikke holde tritt med behovet, så signalkvaliteten lider som et resultat av dette. Det er på tide å utforske nye teknologier som kan gi den pålitelige ytelsen av høy kvalitet som AV-industrien trenger, nemlig AOC kabling.

 

Hvorfor trenger vi AOC?

AOC står for Active Optical Cables, eller aktiv optisk kabel på norsk. Alle typer signalkabler har en begrensning med hensyn til hvor stor overføringshastighet og kabelstrekk ulike kabelvarianter kan håndtere. AOC er løsningen når avstand, kvalitet og båndbredde er avgjørende.

 

Fordeler og ulemper med kobber versus fiber

Spørsmålet om fordeler og ulemper ved de to materialene er livlig debattert i AV-bransjen. Ser man på valget av materialet i en HDMI kabel om hvorfor de lages av kobber og ikke fiber, så er det fordi kobber er bedre i stand å overføre «handshake» signalene med lav båndbredde slik som for eksempel EDID og HDCP. For signaler fra kilde til mottaker er det også nødvendig med direktekommunikasjon fra pinne til pinne for VCC og Hot Plug Detect. Disse signalene kan simuleres, men da vil begge ender av kabelen kreve strømtilførsel.

 

Med andre ord er kobber rett og slett et bedre valg for korte avstander. HDMI 2.1, DisplayPort 2.0 og USB4 er alle designet for å overføres med kobberkabler. De fleste kabler av denne typen vil fortsatt være kobberbaserte i overskuelig fremtid. Imidlertid er rekkevidden av hva disse kablene kan oppnå begrenset ettersom behovet for økt båndbredde vokser eksponentielt. 

 

De mange fremskrittene som er gjort innen kabelteknologi gjennom årene har i stor grad vært fokusert på å redusere signaltap i kobberkabler. Renere ledere, overlegen skjerming, og smarte måter å redusere støy eller demping på er nøkkelen for å opprettholde et sterkt signal. I enkelte utfordrende miljøer, som fabrikker, medisinske fasiliteter eller militære applikasjoner er etterspørselen etter interferenssikre produkter og kabler med stor rekkevidde større enn noen gang. Det er her fiberoptisk teknologi kommer inn i bildet. Lyssignaler i en fiberoptisk kabel kan gå eksponentielt mye lenger enn det elektriske signalet, sammenliknet med den beste kobberleder. Lyspulser påvirkes ikke av elektromagnetisk interferens, sånn at fiberen kan overføre store båndbredder til fjerne destinasjoner uten problemer. I tillegg er fiberoptiske kabler mye tynnere og fysisk lettere enn tradisjonelle kobberkabler. Dette til tross, gjør ikke fiberkabler enklere å installere og administrere av den grunn som følge av fiberens skjøre natur.

 

 

AOC - Det beste fra de to verdener
Det er her AOC-konseptet kommer inn. Det geniale med AOC er at det er en hybridkonstruksjon. Ved å beholde vitale «handshake» kommandoer med lav båndbredde og alle driftsspenninger uberørt på kobberledere, kan man redusere antall fibere til et minimum som kreves for å gjenskape funksjonen til en standard kabel. Fibrene benyttes bare til signaler med høy båndbredde. 

 

Til tross for vanlige bransjeoppfatninger er ikke AOC aktive optiske kabler sarte, vanskelige å installere eller dyre. Faktisk så har AOC alle de tekniske fordelene med fiberteknologi, men fordi fiberlederne er godt pakket inn i en standard kabelpakke og benytter tradisjonelle kontakter med gullbelagte pinner, kan brukeren behandle dem akkurat som alle andre kabler uten å bekymre seg for rengjøring eller inspeksjon. 

 

Til sammenligning er AOC en særdeles effektiv og kostnadsgunstig løsning for dataoverføring med høy båndbredde. Ved å kombinere den enorme båndbredden og rekkevidden til fiber sammen med kobber, tilbyr AOC enestående brukervennlighet. Full kompatibilitet med protokoller slik som HDMI 2.1, DisplayPort 2.0 eller USB 3.2 Gen 2 gjør at ekstreme datakrevende lyd og bilde overføringer ikke bare er mulig, men garanterer en rekkevidde ti ganger større enn deres kobbersøskenbarn.

 

 

 

 

Løsningen på lange kabelstrekk

Når man kommer opp i store overføringshastigheter på 80 Gbps slik som i DisplayPort 2.0 (16K/15360×8640@60Hz/DSC) stilles det ekstreme krav til signalkabelen. Selv de beste passive kobberkablene på marked i dag har en begrensning på 3 meter for en HDMI 2.1 eller DisplayPort 1.4 (8K UltraHD-2@60Hz) kabel og 2 meter for USB 3.2 Gen 2. Under er noen eksempler på hvilke båndbredder som kreves og hvilke kabelstrekk som er mulig med AOC kabler innen HDMI (100 m), DisplayPort (100 m) og USB (50 m):

 

Alt for mange profesjonelle Lyd og Bilde aktører har stått ovenfor unødvendige løsnings kompromitter. Hvem har ikke opplevd behovet for å måtte innføre et programvare-regime for å være sikker på at løsningen eller produktet skal fungere som tiltenkt. Eller kanskje man har måttet planlegge for sikker strømforsyning. Når alt kommer til alt vil brukeropplevelsen være avgjørende for om et produkt er godt eller ikke! Den grunnleggende fordelen med AOC-kabelen fra et brukerperspektiv er at den ser ut som en vanlig kabel, og den fungerer som alle andre kabler, kan være tilkoblet som alle andre, men den fungerer på et nivå som ingen annen kabel kan matche. Vår påstand er at AOC kabelen rett og slett bare en mye bedre Lyd og Bilde kabel!